Grön gulasch

En ungersk klassiker i ny, grön kostym. För att få en matigare gryta går det utmärkt att blanda i bönor eller kikärtor men då måste man också späda med lite mer vatten. Gulasch kan också varieras och göras som soppa om man späder ut den med grönsaksbuljong. Grytan serveras bäst med ris eller quinoa. Receptet nedan är räknat till fyra portioner.

2 små gula lökar
1 msk paprikapulver
½ krm cayennepeppar
1 msk vetemjöl
1 burk tomater
1,5 msk tomatpuré
4 morötter
4 potatisar
450 g squash
1 grön paprika
250 g blomkål
1 vitlöksklyfta
olja
salt
peppar
vatten
  • Skär löken i småbitar och fräs den snabbt i lite olja i botten av en gryta.
  • Ta av grytan från plattan och strö över paprikapulvret, cayennepepparn och mjöl.
  • Rör om och tillsätt tomaterna med spad, tomatpuré, 2,5 dl vatten och1 tsk salt.
  • Ställ tillbaka grytan på plattan och låt koka under lock i 5 till 10 minuter.
  • Under tiden skär du upp squashen i drygt centibiterstora bitar, bryter blomkålen i buketter och skär paprikan i bitar.
  • Lägg sedan i grönsakerna i grytan och låt koka tills de är kokta al dente.
  • Smaka av med kryddor och pressa i en vitlöksklyfta.