Falafel

En gammal tukisk rätt som erövrat Sverige som snabbmat. Serveras gärna i bröd med grönsaker och en fräsch dressing eller salsa. Receptet är till fyra portioner.

3 dl blötlagda kikärtor (dvs kikärtor som legat i lättsaltat vatten i 12-13 timmar)
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk finmalen spiskummin
1 tsk finmalen koriander
1 knippe persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
  • Hacka lök och vitlök.
  • Mixa kikärtorna och kryddorna i en mixer eller matberedare tills en jämn, slät smet.
  • Blanda i lök, vitlök och persilja.
  • Forma bollar stora som valnötter eller kötttbullar av smeten. Om smeten inte vill hålla ihop kan man blanda i lite vetemjöl.
  • Stek bullarna ett par minuter på varje sida.
  • Hetta upp olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Kontrollera temperaturen genom att doppa vitt bröd. Om det är guldgult efter 1 minuter är temperaturen rätt.
  • Lägg i bullarna och fritera dem unge fär 1½ minut på varje sida.
  • Låt falafeln rinna av på ett galler eller på hushållspapper innan servering.