Frukost

Frukosten är den måltid på dagen som vi tenderar att variera minst och för många är det svårt att se något alternativ till skinksmörgåsen, ägget och mjölken. Att äta en helt vegetabilisk frukost är hur som helst ingen konst.

Smörgås
Det finns en lång lista smörgåspålägg som är helt vegetabiliska. En enkel ostmacka gör man genom att använda vegansk margarin och sojaost eller hyvlad tofu. Vill man göra något mer avancerat finns det köttimitationer att köpa i butiker. Det är få som känner skillnad på till exempel rashers eller cheatin och korv. Man kan dessutom fylla sin smörgås med röror av olika slag. Jordnötsmör, hummus, eller hemmagjorda bönpastejer är nyttiga och goda alternativ. Och visst kommer du ihåg att titta på bördets innehållsdeklaration så att det är helt vegetabiliskt?

Fil, yoghurt och mjölk
Det finns inte något bra alternativ till yoghurt och fil idag. De som finns i sverige är i regel väldigt söta och passar väldigt få att äta till frukost. Men varför inte byta filen mot till exempel sojamjölk? Mjölken i kaffet eller teet är lätt utbytt till ett vegetabiliskt alternativ.

Ägg
Ägg är det svåraste att ersätta i en frukost. Till kokt ägg finns inte något bra alternativ men en bondomelett kan man enkelt göra med sojaprodukter. Man kan också göra äggröra eller omelett på tofu.