Vitaminer, Mineraler och Vatten

Vitaminer, mineraler och vatten är de tre icke energigivande näringsämnena.

Mineraler och Vitaminer

Vitaminer och mineraler har en lång lista funktioner i kroppen. Enkelt sammanfattat kan man säga att de ser till att kroppens alla system håller igång och att vi fungerar som vi ska. Den som äter en blandad kost får i sig rätt mängder av de flesta vitaminer och mineraler men som vegan behöver man tänka extra på att äta fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker, att vara ute i solen och att ta tillskott på B12 och selen för att kompensera vissa vitaminer och mineraler som nästan bara finns i animaliska produkter. För att vara på den säkra sidan kan man köpa multivitamintillskott på apoteket som är anpassade för veganer och vegetarianer.

Vatten

Vatten behövs i kroppen för att transportera näringsämnen, reglera kroppstemperaturen och rensa kroppen från slaggprodukter och annat avfall. Varje dag försvinner ca 2 liter vatten ur kroppen genom utandningluft, svett, urin och avföring. Människokroppen består till 60% av vatten och eftersom man inte klarar sig mer än ett par dagar utan vätska är det viktigt att dricka ordentligt med vatten varje dag.

Att vi gör av med två liter vatten varje dag betyder inte att vi nödvändigtvis måste dricka lika mycket. Det varierar mycket från person till person och vi kan få i oss upp till en liter vätska genom grönsaker och annan mat. En person som dricker mycket kaffe, te eller söta drycker behöver dricka mer vatten än en som dricker mycket mineralvatten eftersom socker och koffein är vätskeutdrivande medan salter (mineraler) är vätskebindande i kroppen. Man bör hursomhelst ha som riktmärke att dricka 1,5 liter vatten varje dag.