Alla tillsatser i livsmedel måste godkännas av Livsmedelsverket som måste anse att tillsatsen nödvändig på något sätt.
De flesta funktionsnamn är ganska enkla att förstå och förklarar i sig självt varför de används men vissa är knepigare. Här följer några exempel:
- Antioxidationsmedel används för att att fett i livsmedel inte ska härskna under lagringen. Askorbinsyra (C-vitamin) och tokoferol (E-vitamin) är vanliga antioxidationsmedel.
- Förtjockningsmedlen fyller ut en produkt och gör den tjockare. Exempel på vanliga förtjockningsmedel är vetemjöl, potatismjöl och andra typer av stärkelse, samt de gelebildande ämnena pektin och gelatin.
- Emulgeringsmedlen används för att fett och vatten ska blandas och inte skära sig. Ett vanlig emulgeringsmedel är lecitin, som finns i äggula, sojabönor och jordnötter. Mono- och diglycerider är också vanligt som emulgeringsmedel.
- Stabiliseringsmedel gör att konsistensen inte ändras under lagringen utan produkten håller sig "spänstig".