Vegetabiliska alternativ till kött

Baljväxter
Baljväxter kallas ibland ärtväxter och till familjen hör till exempel olika sorters bönor, linser, ärtor och vissa nötter (t ex jordnötter). Baljväxterna är proteinrika och är grunden för en vegans proteinintag. De flesta baljväxterna måste kokas innan man äter dem men vill man inte koka dem själv, vilket kan ta lång tid, finns det numera färdigkokta att köka i affären. Baljväxter kan användas till alla sorters rätter; grytor, wokar, biffar, sallader, soppor, färser, pålägg osv.

Kinafärs
Kinafärs är en färs som är gjord på gluten och har en liknande tuggkänsla som kött. Kinafärs innehåller också svamp, bambuskott och böngroddar. Kinafärs är en färdig rätt som bara kan värmas och serveras med till exempel ris och grönsaker men den passar också bra i pajer och grytor. Observera att kinafärsen innehåller jordnötsolja!

Sojakött
Sojakött kallas ibland sojaprotein eller TVP (Textured Vegetable Protein) och är väldigt likt vanligt kött. Sojakött finns som tärningar, strimlor, biffar och granulat (känns ungefär som finmalen färs) och går utmärkt att använda i grytor och gratänger men det går också utmärkt att steka, panera, fritera eller grilla. Sojakött görs av sojabönor som man pressar ut oljan ur och sedan arbetar samman till en köttliknande konsistens. Egentligen smakar det inte speciellt mycket men sojakött tar lätt upp smaker från kryddor. Med lite träning i smaksättning är det mycket svårt att känns någon skillnad på sojakött och vanligt kött.

Tofu
Tofu består av en sojabönsmassa och kommer ursprunfligen från Asien. Precis som sojakött har tofu ingen riktig smak utan tar upp sin smak av kryddor. Tofu finns i många olika former; naturell, marinerad, rökt, med örter, med chili och som mjuk, s k silkentofu. Den sistnämnda kan mixas och smaksättas för att användas som t ex tårtgrädde och i dipsåser. Tofu kan användas i sallader, wok, grytor men även som bas i krämiga såser och mycket mer.

Och mycket mer...
I butikerna kan man dessutom hitta diverse biffar, burgare, bullar och korvar gjorda på olika sorters protein och grönsaker som passar alldeles utmärk för veganer. Leta också efter vegetabiliska färser, grytbitar och falafel!