I affären

Som vegan måste man vänja sig vid att läsa innehållsdeklarationer. Det kan vara jobbigt i början men det blir en vanesak och tillslut kan man det mesta. Förutom att vara noggrann och vaksam på E-nummer finns det några saker som kan vara bra att komma ihåg:

  • Läs först och främst alltid noga på förpackningen! Tänk på vad ingredienserna verkligen är så att du inte missar något.
  • Gelatin blandas i det mesta. Du hittar nästan alltid gelatin i godis, choklad, tuggummi, bakverk, grädde på bakverk och ibland i isglass.
  • Olika grädd- och mjölkpulver kan finnas överallt; i chips, olika sopp-, sås- och dippulver, margarin, pasta, färdigrätter, buljonger, flingor, kakao - till och med i ketchup och senap!
  • Även veganskt bröd kan vara bakat i en form smord med djurfett.
  • Se till att du väljer en äggfri pasta!
  • Frukter kan vara polerade med shellack eller bivax. Fråga i butiken!
  • Välj alltid färsk jäst eftersom torrjäst innehåller animalier.
  • Fråga efter systembolagets broschyr för allergiker. I den står det vilka drycker i deras sortiment som inte innehåller animaliska tillsatser.
  • Kryddor kan innehålla mjölkpulver och köttexktrakt.
  • Syntetiskt sötningsmedel kan innehålla komjölksprotein.
  • Akta dig för extra för kasein, kaseinat, laktos/mjölksocker, mjölkalbumi och allting som låter misstänkt likt något animaliskt. Tillverkarna kan vara kluriga ibland men om du är osäker så gå hem och kolla upp ingrediensen/tillsatsen först!
  • Handla aldrig något nytt när du har ont om tid. Om det är någon misstänkt animalisk ingrediens så vinner du mycket på att ha tid att gå hem och kolla upp den för att sedan inhandla produkten vid ett senare tillfälle.