Kolhydrater

Kolhydraterna är en av näringsämnesgrupperna som brukar räknas som energigivande. Man brukar prata om tre typer av kolhydrater som har olika egenskaper. Socker, stärkelse och fibrer är alla kolhydrater men de har väldigt olika funktioner i vår kropp.

Socker

Socker är den kolhydrat som är enklast i sin form och är uppbyggd av kortast molekylkedjor. Det gör att socker snabbt tas upp i blodet och ger en snabb energikick - en sockerkick. Sockerrik mat ger oss snabbt mycket energi men mättar inte och därför bör man vara noggrann med att inte äta för mycket av den.

Socker delas in i två grupper; enkla sockerarter och sammansatta. I gruppen enkla sockerarter ingår glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), och galaktos. Precis som namnet antyder är det här den enklaste sockerarten som därmed snabbast går ut i blodet och ger störst sockerkick. Glukos och fruktos hittar man i frukt, bär, honung och grönsaker och galaktos finns i animaliska mjölkprodukter.

Till gruppen sammansatta sockerarter hör sackaros, maltos (maltsocker) och laktos. Sackaros är det vanliga sockret som kommer från sockerbetor och sockerrör, maltos är de sockerarter som finns i sädesslag och laktos finns i mjölk. Sockerarterna i den här gruppen är mer komplexa än de enkla sockerarterna och sammansatta sockerarter måste först brytas ner till enkla innan kroppen tar upp dem. Det ger en något mindre sockerkick.

Stärkelse

Stärkelse är en mer komplex kolhydratform än socker och den ger därför en mindre sockerkick och längre mättnadskänsla. När man äter stärkelse måste kroppen först bryta ner den till en enklare sockerart för att kunna tillgodogöra sig energin. Anledningen till att det iallafall ger en mindre sockerkick är att det tar tid och kroppen tar upp lite oscker i taget. Stärkelserika produkter är potatis, rotfrukter och spannmålsprodukter. Det är kolhydrater i stärkelseform som är kroppens primära energikälla och basen i en hälsosam kost. Stärkelserika produkter innehåller en mängd nyttiga ämnen och är dessutom billigt i förhållande till energitätheten.

Fibrer

Fibrer, eller kostfibrer som de också kallas, är den grövsta och mest komplexa kolhydrattypen. De är till och med så pass komplexa att människokroppen inte kan utvinna någonting ur dem. Hursomhelst är det enormt viktigt att få i sig ordentligt med fibrer eftersom de ger mättnadkänsla, motverkar förstoppning, ger tarmarna "massage" och motverkar karies genom att salivproduktionen ökar när då man måste tugga ordentligt. De flesta äter idag alldels för lite fibrer och skulle må bättre av att öka sitt intag av fiberrika produkter som frukt och grönt, rotsaker och fullkornsbörd.

"Men kolhydrater blir man tjock av!" - Om GI och sånt...

Att man skulle bli tjock av kolhydrater är en sanning med modifikation. Socker och stärkelse ger visserligen kroppen mycket energi men det är våra kroppar gjorda för. Problemet är att många idag äter för lite fibrer i kombination med stärkelsen och sockret och därför hinner de få i sig för mycket energi innan de är mätta. Om man vill äta hälsosamt ska man undvika halv- och helfabrikat och tänka på att få i sig rotfrukter, grönsaker och fullkornsbröd eftersom de innehåller både stärkelser och fibrer i nyttiga proportioner. Att, som vissa dieter förespråkar, helt utesluta kolhydrater är skadligt för kroppen.

Om man äter enkla kolhydrater som socker får man snabbt ut hela mängden energi i blodomloppet. Det leder till en snabb sockerkick och mycket tillfällig överskottsenergi som kroppen tvingras lagra som kroppsfett eftersom man inte hinner göra av med allt. När blodsockret stiger snabbt så faller det också snabbt efter bara en kort stund. Då blir man hungrig eller sugen på något nytt som ska ge en likadan kick. Faller man då för frestelsen är det första steget i blodsocker-bergochdalbanan, sockerberoende och övervikt. Äter man däremot samma energimängd i form av stärkelser och fibrer tar det längre tid för kroppen att få ut all energi i kroppen. Då blir blodsockerhöjningen och sänkningen längre och långsammare och kroppen har en bättre chans att ta hand om allting. Då känner man sig mätt och belåten längre.

Idag är något som heter GI-metoden otroligt populärt. Den bygger på att man ska kontrollera sina blodsockernivåer och därigenom gå ner i vikt. GI står för glykemiskt index och är ett sätt att sätta ett värde på olika kolhydrater efter hur mycket de liknar de enklaste sockerarterna. Enligt metoden ska man äta så lite kolhydrater som möjligt och bara äta så komplexa kolhydrater som möjligt, dvs fibrer och komplexa stärkelser för att inte få stora svängningar i blodsockernivåerna. Anledningen till att den här metoden fungerar som bantingsmetod är inte minskat kolhydrat intag i sig utan att minskade blodsockersväningar leder till mindre småätande, vilket är en vanlig orsak till övervikt. Vill man gå ner i vikt på ett säkert sätt är det enda som hittills bevisats fungera den gamla hederliga tallriksmodellen, varierad kost och motion - att utesluta vissa näringsämnen ur kosten kan vara farligt och bör endast göras i samrådan med läkare.