Må bra av veganmat!

Forskarna är överens om att en helt vegetabilisk inte på något sätt är mer ohälsosam än blandkost. Vad som avgör om en kost är hälsosam eller inte är inte vilka livsmedel den innehåller utan vilka näringsämnen. Därför är det viktigt både för veganer och alla andra att äta en varierad kost så att man får i sig ett brett spektra av näringsämnen.

I allmänhet kan man säga att de största matproblemen idag beror på den nya matkulturen där vi äter mycket mättat fett och lite vitaminer och fibrer. Socialstyrelsen rekommenderar att varje person ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag men det är ett mål som få når.

Många tror att vi människor är beroende av kött och mjölk men det är en myt. Visserligen är vi blandkostare och faktiskt gjorda för att kunna bryta ner kött men idag är vi inte på något sätt beroende av kött, till skillnad mot på stenåldern. Komjölk är vi människor inte ens gjorda för att dricka. För de flesta går det bra och de får i sig många nyttigheter men också mättat fett och transfett. Komjölk är mat för kalvar inte människor och ingen människa skulle väl ge bröstmjölk till sin hund?

Vegankost innehåller mer av allting som vi behöver äta mer av men mindre av det vi bör undvika. Som vegan får man i regel i sig mer kostfibrer, vitaminer och mineraler men mindre kolesterol och mättat fett. Dessutom är det bevisat att en vegetabilisk kost motverkar olika typer av cancer, speciellt tarm-, prostata- och bröstcancer. Forskare har lyckats bevisa att komjölkprodukter framkallar prostatacancer hos män och därför bör man byta ut komjölk mot sojamjölk, som har visat sig ha en skyddande effekt. Det finns även forskning som visar att vegankost minskar riskerna att drabbas av välfärdssjukdomar som typ2-diabetes, gallsten, högt blodtryck, övervikt, njursjukdom och vissa allergier. Äter man inte kött riskerar man heller inte mycket farliga sjukdomar som salmonella eller Creutzfeldt-Jacobs sjukdom.

Att utesluta mat ur den andra energinivån, dvs animaliska produkter från växtätande djur, gör att man får i sig mindre miljögifter och farliga tungmetaller. Det beror på att farliga ämnen samlas i kroppen på djur som äter andra djur och får i sig alla gifter som det djuret i sin tur åt. Gifter och tungmetaller är 10 gånger mer koncentrerade i kött än i växter. Att välja grönt gör alltså att man inte får i sig lika höga doser.

Det genomfördes ett försök på ett hälsohem som kallades Föllingegården där man la in ”obotligt sjuka” som led av astma, högt blodtryck, prostatainflammation med mera. Trots tidigare behandlingar i vården hade patienterna inte tillfrisknat men efter ett år på Föllingegården var 94 % friska igen. Den enda behandling de fick var att börja äta en helt vegetabilisk kost. Sedan dess har flera andra studier gjorts som visar på mycket positiva effekter med vegankost.

Slutligen bör det även nämnas att framställningen av animaliska produkter står för en mycket stor del växthusgasutsläppen och att det går åt 10 gånger så mycket kemisk energi, dvs. mat, för framställningen av ett kilo kött jämfört med ett kilo bönor. Att välja vegetabilisk motverkar med andra ord växthuseffekten något – vilket också är bra för allas hälsa.