Alternativ till mjölkprodukter

Idag finns det gott om vegetabiliska alternativ till mejeriprodukter i våra vanliga butiker och eftersom efterfrågan hela tiden ökar blir alternativen fler och fler.

Det går förstås att göra sina egna ersättningar. Recept till mjölk- och gräddersättningar hittar du här.

Creme fraiche
Det finns soja-cremefraiche att köpa i välsorterade matbutiker.

Glass
Många tycker att vegetabilisk glass är godare än mjölk-glass. Därför finns det ofta flera sorter av både havre- och sojaglass i affärerna. Dessutom är det värt att komma ihåg att sorbet inte alltid är ägg- och mjölkfri men ofta.

Grädde
Till matlagning finns det både sojagrädde och havregrädde att köpa men om man vill ha vispgrädde är det svårare. I vissa butiker finns vispbar sojagrädde men för att kunna vispa vanlig sojagrädde måste man tillsätta neutral matolja (gärna rapsolja) och citron- eller limesaft. Till tårtor och bakelser kan man också mixa silkentofu till en gräddliknande konsistens. Silkentofun måste smaksättas rikligt. I potatisgratäng är kokosmjölk en bra ersättning för grädde.

Mjölk
Solhavre, Havredryck, Sojamjölk, Ärtmjölk och Rismjölk är vanliga vegetabiliska mjölkalternativ som man kan hitta i nästan vilken livsmedelbutik som helst och de finns i flera utföranden; berikade, sötade, osötade och smaksatta till exempel. Vilken man föredrar är en smaksak men i vissa recept bör man inte byta ut den föreslagna sorten. Det enklaste är att prova sig fram!

Smör och margarin
Många vanliga mjölkfria margariner är faktiskt helt vegetabiliska. Lagarna och reglerna i Sverige är krångliga vilket gör att något som kallas för vegetabiliskt margarin i själv verket kan innehålla något animaliskt. Mjölkfria margariner är däremot, som sagt, i princip alltid veganska. Det viktiga är att läsa ordentligt på innehållsförteckningen och komma ihåg att många fasta margariner innehåller gelatin. Till stekning använder man enklast olja.

Ost
I välsorterade affärer och i hälsokostbutiker finns sojaost och andra vegetabiliska ostar i flera smaker. Det är viktigt att komma ihåg att hårda sojaostar inte smälter så om man vill ha smält ost bör man välja mjukost istället.

Vaniljsås
Till efterrätten finns både havre- och sojabaserad vaniljsås i nästan alla affärer.

Yoghurt
I matbutiken finns vegetabilisk yoghurt av både soja och havre.