Recept på egna alternativ till mjölk och grädde

Sojamjölk
Egen sojamjölk gör du enkelt genom att låta 7 deciliter vatten koka upp och sedan hälla i en kall blandning av 2 deciliter sojamjöl och två deciliter vatten. Låt alltihop koka cirka 3 minuter och vispa hela tiden. Tillsätt sedan ungefär 1 kryddmått salt och 2 teskedar socker.


Frömjölk
Frömjölk innehåller många nyttigheter i form av omättade fetter, vitaminer och mineraler. Genom att mixa ca 3 dl av en frösort du tycker om med ca 8 dl vatten får du snabbt och enkelt en egenmjölkersättning som håller 3-4 dagar i kylskåpet. Som med allt annat får man prova sig fram till en variant som man själv tycker om. Prova gärna att göra mjölk på sötmandel, sesamfrön (behöver ofta sötas med till exempel ½ banan per deciliter frön) eller solrosfrön! Vispa alltid frömjölk innan servering.

Avokadogrädde
Det finns många varianter på avokadogrädde och precis som med allt annat har alla sin favoritvariant. Grunden i en avokadogrädde består av avokado, vätska och något sött som man mixar till lagom konsistens. Prova gärna att mixa 2 avokado med 3 bananer och tre deciliter vatten, eller med 1 deciliter floursocker och saft från en citron. Avokadogrädde passar att ha på bakverk men inte till matlagning.

Sesamgrädde
Mixa 2 deciliter blötlagda och skalade sesamfrön till ett fint pulver och häll sedan i 2 deciliter vatten. Sesamfröna kan bytas ut mot andra fröer, till exempel mandel och kan sötas med till exempel sirap om man vill.

Egen sojagräddfil
Mixa 1 deciliter matolja med lika mycket sojamjölk och rör sedan försiktigt ner 1 tesked äppelcidervinäger så att blandningen tjocknar. "Gräddfilen" kan användas till kalla såser och dipper med mera.