Böngryta med ingefära och örter

En riktigt god och snabblagad gryta som till exempel kan serveras med ris, couscous eller quinoa. Receptet är beräknat till cirka 6 portioner.

1 gul lök
7 cm purjolök
4 morötter
1 grön paprika
2,5 dl kalla kokta bönor (gärna kidneybönor)
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 msk sirap
matolja
Torkade örter (Mejram, Rosmarin, Oregano, Timjan)
Torkad och mald ingefära
Salt och peppar
  • Hacka löken och purjolöken och fräs i en gryta med lite matolja.
  • Skala och skär morötterna i ca 5 mm tjocka skivor och hacka vitlöken.
  • Häll i krossade tomater, vita bönor, vitlök, tomatpuré och morötter i grytan och låt det koka upp.
  • Skär upp paprikan i bitar. Lägg i paprikan tillsammans med kidneybönorna när morötterna har mjuknat något och låt det sjuda upp igen.
  • Häll i sirapen och blanda ner kryddorna efter smak. Var inte rädd att ha i för mycket ingefära!
  • Avsluta med att hälla på lite vatten och rör ordentligt för att få en bättre konsistens.