4 dl vita bönor
2 st gula lök
1,25 l grönsaksbuljong
3 st morötter
200 g blomkål
3 st vitlöksklyftor
8 st champinjoner
4 st tomater
1 tsk torkad rosmarin
1 st citronskal, rivet
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar
- Lägg bönorna i blöt över natten. Tänk på att inte ha för lite vatten i skålen/burken eftersom bönorna sväller.
- Slå bort blötläggningsvattnet och fräs bönorna tillsammans med 1 hackad lök i lite olivolja i en kastrull.
- Häll på ca 1,5 liter vatten och låt koka i trettio minuter.
- Slå bort vattnet och häll på buljongen istället. Låt bönorna koka i ca trettio minuter till.
- Skiva morötterna och skär blomkålen till buketter. Lägg ner dem i koket när 5 minuter av koktiden återstår tillsammans med pressad vitlök.
- Skiva champinjonerna och bryn dem hastigt tillsammans med den andra löken, som du hackat, i olivolja.
- Skålla och skärtomaterna i bitar. Hacka rosmarinbladen, eller stöt dem försiktigt i mortel.
- Lägg i allting i grytan när bönorna är klara. Tillsätt citronsaft och citronskal.
- Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar. Om grytan blir för tjock kan du späda lite med vatten eller grönsaksbuljong.