Fetter

Fett är det energirikaste av näringsämnena och behövs i kroppen för att skydda inre organ och för att man ska kunna tillgodogöra sig vissa fettlösliga vitaminer. Fett ger också kroppen energi. Man delar in fett i två huvugrupper; mättat fett och omättat fett.

Mättat fett

Mättat fett känns igen på sin konsistens. Ju hårdare fettet är i rumstemperatur desto större är andelen mättade fettsyror. Det är det mättade fettet som är ohälsosamt och orsakar förhöjda kolesterolvärden i blodet med hjärt- och kärlsjukdomar som följd. Vegankost innehåller väldigt lite mättat fett eftersom det mättade fettet främst kommer från animaliska produkter. Även choklad, palmolja och kokosfett innehåller mättade fetter.

Omättat fett

Omättade fettsyror är ett samlingnamn för både enkel- och fleromättade fettsyror och finns i vegetabiliska oljor och produkter samt i fisk och fågel. Vegetabilisk kost innehåller nästan enbart den här typen av fett och som tumregel kan man säga att flytande fetter innehåller mer omättade fettsyror. Det omättade fettet sänker kolesterolhalten och är bra för hjärtats och hjärnans funktioner. Därför bör man eftersträva att så stor del som möjligt av ens fettintag ska bestå av omättade fetter.

Det finns många olika fettsyror men bara två som kroppen inte själv kan framställa, de fleromättade fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. De är viktiga för många av kroppen funktioner, bland andra immunförsvaret, tillväxten och cellförnyelsen. Dessutom reglerar de blodtrycket och njurfunktionen. Omega-3 hittar man i fet fisk, rapsolja, linfrö, valnötter, skaldjur, vissa bladgrönsaker och vissa alger. Omega-6 finns i majsolja, solrosolja, sesamfrön och sojaolja.

Transfetter

Transfetter är omättade fetter som på kemisk och industriell väg delvis har härdats för att livsmedel ska få önskad konsistens och hållbarhet. När man bara delvis härdar fettet börjar det likna mättat fett men innan det är helt härdat avbryter man processen. Det gör den här typen av fett är farligare för kroppen än mättat fett eftersom risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar väsentligt. Transfetter deklareras ofta som delvis härdat fett och vanligast hittar man dem i halv- och helfabrikat som pommes frites, pajer, piroger, godis, bakverk och snacks. I mjölkprodukter och fett kött finns det även en liten mängd naturligt transfett.